Langtidsstegt lammekølle
Langtidsstegt lammekølle er noget af det lækreste kød, der findes. Lam, der bliver lavet ordentligt og serveret med lækkert tilbehør er en ren delikatesse.
Vi for langtidsstegt lam hvert år til påske. Men kan jeg finde lammekølle på andre tidspunkter af året, ryger det med garanti med i indkøbskurven og det er en populær ret at servere for gæster. Langtidsstegning er så nem til gæstemad, da maden står og passer sig selv i ovnen men vi gør klar til gæster.
Til langtidsstegt lammekølle serverer jeg gerne smørstegte bønner med champignon samt hasselback gulerødder. Det er lækkert og farverigt tilbehør.
Fetagremolata laver jeg altid til osso buco. Men det er faktisk også superlækkert til lammekølle. Gremolataen smelter over kødet, så det er slet ikke nødvendigt med sovs til lammekøllen.
Jeg kan nu også finde på at lægge kartofler og andre grønsager under lammekøllen, så kødsafterne afgives til tilbehøret. Det gør jeg f.eks. i denne lammekølle med lime på kartoffelbund.
Langtidsstegt lammekølle
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 2200 g lammekølle
- 2 fed hvidløg
- frisk rosmarin
- groft salt og peber
- 1 dl vand
Fetagremolata
- 100 g feta gerne den cremede Puck
- 1 fed presset hvidløg
- 1 lime revet skal og saft
- 1 dl hakket persille
Sådan gør du
- Tør lammekøllen godt af.
- Stik små huller i kødet med en skarp kniv – gerne en lille urtekniv
- Pil hvidløget og skær det i tynde skiver.
- Stik et stykke hvidløg og en lille kvist rosmarin ned i hvert hul.
- Drys med salt og peber
- Læg lammekøllen i et ovnfast fad. Hæld vand ved.
- Stil køllen i ovnen og tænd den på 100 grader. Stik et stegetermometer ned i midten af kødet.
- Giv lammekøllen ca. 6 timer. Ved 62-65 grader er kødet rosa. Ved 66-70 grader er det gennemstegt.
Fetagremolata
- Kom alle ingredienser i en skål.
- Blend det hele sammen med en stavblender eller blot rør det sammen.
Langtidsstegt lammekølle
En lammekølle kan steges på både kort og lang tid. Er tiden til det, anbefaler jeg klart at stege den ved lav temperatur i lang tid.
Brug et stegetermometer, så du er sikker på at ramme den tilberedning du ønsker.
62-65 grader = rosa
66-70 grader = gennemstegt
Jeg foretrækker min lammekølle rosa. Så jeg tager den ud ved max 65 grader. Den må gerne ligge og hvile 10-20 under et par viskestykker, så saften kan samle sig. Dette gør også, at stegen står og “steger” lidt videre og kernetemperaturen på lammekølle siger en smule.
Vær opmærksom på, at stegetiden kan ændre sig alt efter om lammekøllen er med eller uden nøgleben. Så brug et stegetermometer. Og nærmer slut-temperaturen sig for hurtigt, så skru ned for ovntemperaturen. Omvendt, hvis temperaturen kravler for langsomt opad, så skru lidt op for ovnen.
Du kan sagtens stege i kortere tid, hvis du ikke har 6 timer til at lave en saftig lammekølle. Sæt ovntemperaturen på 150-175 grader over- og undervarme og giv lammekøllen ca. 1,5-2 timer.