Jordbærlagkage
Jordbærlagkage er det evige hit til fødselsdage, til kaffe-komsammen og til dessert.
Jordbærlagkagen her laves med hjemmebagte lagkagebunde og lægges sammen med en flødecreme og jordbærmarmelade. Den ligner måske en million, men den er ikke svær at lave.
Hvad synes du om opskriften? Bedøm med stjerner
Jordbærlagkage
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
Lagkagebunde
- 200 g smør
- 200 g sukker
- 4 æg
- 1 tsk vaniljesukker
- 250 g hvedemel
- 1 spsk bagepulver
- 1 tsk salt
Flødecreme
- 3 dl vaniljecreme
- 2,5 dl piskefløde
Desuden
- portvin, kirsebærvin eller saft
- 4 spsk jordbærmarmelade
- 400 g jordbær
Sådan gør du
Lagkagebunde
- Tænd ovnen på 175 grader almindelig varme
- Pisk smør og sukker sammen til det bliver luftigt
- Tilsæt æggene et ad gangen og pisk til massen bliver luftig
- Bland mel, vaniljesukker, bagepulver og salt
- Sigt melblandingen ned i æggeblandingen og rør det hele godt sammen
- Smør 2 springforme på 21 cm med smeltet smør. Klip bagepapir til og læg det i bunden.
- Fordel dejen i de 2 springforme
- Bag lagkagebundene i 20-25 minutter ved 175 grader. Prøv med en nål om der hænger dej ved – nålen skal komme ud af kagen uden der hænger dej ved. Hvis ja, må kagen bage lidt længere.
- Lad bundene køle af inden du tager dem ud af formene
Flødecreme
- Tilbered kagecreme efter anvisning på pakken
- Pisk piskefløden til flødeskum
- Vend kagecreme og flødeskum sammen til en flødecreme
Samling af jordbærlagkagen
- Vend lagkagebundene med toppen nedad
- Stænk dem begge med portvin, kirsebærvin eller saft. Brug 3-4 spsk pr. lagkagebund.
- Læg den ene bund på et lagkagefad med den stænkede side opad
- Fordel jordbærmarmelade over hele bunden
- Fordel ca. halvdelen af flødecremen ovenpå
- Læg den bund ovenpå med toppen opad (og den stænkede side nedad)
- Fordel resten af flødecremen over hele bunden
- Skyl jordbærrene og tør dem. Skær dem i skiver og kvarte. Lad gerne nogle af blomsterne sidde på, men vær sikker på de er skyllet helt fri for jord.
- Fordel jordbærrene på lagkagen
- Lad gerne jordbærlagkagen stå til næste dag. Den bliver kun bedre af at stå og samle sig og trække smag.
Jordbærkage
Så snart de første jordbær viser sig i butikkerne, dukker lysten til jordbærkage, jordbærtærte og jordbærlagkage op. Det holder stik hvert eneste år! De allerførste jordbær indeholder måske ikke nær så meget smag som de danske jordbær i sæsonen. Danske jordbær fortjener at blive spist rent med fløde. Men så meget desto mere kan de første jordbær fint bruges i en jordbærlagkage.
Opskrift på jordbærlagkage
Det er slet ikke svært a lave sin egen jordbærlagkage. Her er mine forskellige tips til at lykkes med din jordbærlagkage.
- Bundene bages i 2 springforme på 21 cm på én gang. Den størrelse kan jeg nemliggodt have 2 af i min ovn. Har du ikke 2 i samme størrelse, kan du bage hele dejen i én form og så dele den i 2 efter bagning. I så fald skal lagkagebundene bage lidt længere.
Har du 2 springforme, der er større end 21 cm, skal du i modsat fald bage dem i lidt kortere tid, da dejlaget vil blive tyndere. - Kagecremen laver jeg af en pose pulvercreme. Det fungerer rigtig godt her, synes jeg. Vil du hellere lave en creme selv, kan du selvfølgelig gøre det.
- Bundene skal stænkes med lidt væde for at kagen holder sig fugtig. Og så bidrager det med rigtig god smag.
Selv bruger jeg gerne portvin, men du kan også bruge kirsebærvin. Er der børn i selskabet, eller vil du gerne undgå alkohol, så brug noget saft eller tynd sirup i stedet.
Men du skal ikke undlade at stænke bundene. - Jordbærrene skærer jeg gerne i forskellige størrelser. Er de meget store, egner de sig godt til at blive skåret i skiver. De lidt mindre kan skæres i halve eller kvarte.
Du kan afslutte din jordbærlagkage med et drys flormelis, hvis du synes. I givet fald skal du først drysse det på lige før servering, da det ellers vil smelte på de fugtige jordbær.