Mors figenmarmelade
Dette er opskriften på min mors figenmarmelade.
Hun fandt på den engang hun fandt en pakke meget tørre og meget kedelige figner gemt bagerst i et skab lang tid efter jul. Og som en god husmor smider man jo ikke noget ud! Man finder på noget at bruge tingene til. Og det blev så til denne figenmarmelade – og heldigvis for det! Den er simpelthen skøn. Jeg elsker den! Og jeg laver selv et par glas hvert år til jul, helst en dobbelt portion.
Opskriften på figenmarmeladen er blevet forfinet over årene. Den har fået et godt skud appelsin og smagen er blevet dejligt krydret med hele nelliker. Hvis du har forsøgt dig med købe-figenmarmelade, så glem alt om det. I mine øje er købeversionerne alt for søde og alt for fattige på smag. Næh, må jeg bede om mors udgave.
Marmeladen smager fantastisk sammen med ost – f.eks. på ostebordet eller bare på et stykke ristet brød med ost. Jeg bruger den også til en gang chevre chaud, hvor jeg gratinerer gedeost på et stykke ristet brød og serverer på grøn salat til forret. Eller hvad med at give et glas væk i værtindegave? Det vækker altid lykke.
Af portionen her bliver ca. 2 glas à 400 gram, men det kommer an på hvor meget vand og saft der kommer i. Så det bedste er at klargøre 3 glas.
Vigtigt! Marmeladen skal være meget varm når du kommer den på de skoldede glas. Og du skal fylde glasset HELT op. Det er med til at konservere marmeladen, så den kan holde længere.
Mors figenmarmelade
- 250 g figner
- Vand
- 2 økologiske appelsiner, saft og fintrevet skal
- 1/2 økologisk citron, saft og fintrevet skal
- 300 g sukker
- 4 hele nelliker
- Kogende vand og flydende Atamon til at skylle glassene i
Sådan gør du
- Klip figner i mindre stykker med en saks og kom dem i en skål. Dæk med koldt vand.
- Lad stå op til et døgn. Vend gerne i dem ind i mellem.
- Hak figner inkl. udblødningsvand i en minihakker, foodprocessor eller blender. Det skal ikke være fuldstændig pureret, der må stadig gerne være stykker af figen.
- Kog figenmassen i 10 minutter sammen med saft og skal af appelsiner og citron.
- Tilsæt syltesukker og nelliker og kog videre i 25 minutter.
- Hæld på skoldede glas, der er rystet med lidt flydende atamon.
TIP! Lad nellikerne blive i marmeladen når du hælder den på glas, så trækker de mest mulig smag. Men hold lige øje med dem når du smører marmeladen på brødet, de er ikke rare at tygge i.