Risotto med grønsager
Denne risotto med grønsager er min version af en risotto primavera. Risotto primavera betyder efter sigende forårs-risotto. Uden at kunne ret meget italiensk ved jeg, at det har noget at gøre med grønsager. Så dette er altså en risotto primavera med forårsgrønsager.
Fyldet i risottoen er grønsager i form af gulerødder, ærter og asparges. I sæson, om sommeren, er det oplagt at bruge nye spæde gulerødder og friskbælgede ærter. Men du kan sagtens lave risotto med grønsager på en kold vinterdag med almindelige gulerødder og ærter fra frost. Asparges kan fås hele året, men de er klart bedst i sæson. Om vinteren kan du derfor evt. udelade dem.
Risotto er normalt noget med en masse røre-røre, men det skal man altså ikke i min version. Derfor kan risotto sagtens blive et lækkert hverdagsmåltid, som ikke tager lang tid at forberede.
Server risotto primavera med forårsgrønsager som en vegetarret eller giv lidt stegt kylling til.
Risotto med forårsgrønsager
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 1 stort finthakket løg
- 1/2 spsk olivenolie
- 1-2 fed hvidløg
- 200 g gulerødder svarer til ca 6 mellemstore
- 4 dl risottoris
- 8 dl kogende vand
- 1 hønseboullionterning
- 500 g grønne asparges
- 250 g grønne ærter
- 75 g revet parmesan + lidt til servering
- Salt og hvid peber
Sådan gør du
- Skræl gulerødderne og skær dem i små tern.
- Knæk den træede ende af asparges, skyl dem godt og skær dem i stykker på ca 1-2 cm
- Steg det hakkede løg i olivenolie i en stor gryde til det er blankt. Det skal ikke brunes.
- Tilsæt risottoris og lad dem suge godt til sig af olivenolien.
- Tilsæt gulerodstern og rør godt rundt.
- Tilsæt kogende vand og boullionterninger.
- Når det hele koger, lægges låg på, hvorefter risottoen simrer i ca. 20 minutter. Rør gerne ind i mellem.
- Risottoen er færdig når den kan tygges, men der stadig er lidt bid. Det skal altså ikke være en grød.
- Tilsæt asparges og lad dem få varme et par minutter.
- Tilsæt ærter og vend rundt.
- Tilsæt parmesan og smag godt til med salt og hvid peber.
- Server risottoen med lidt ekstra parmesan til at drysse ovenpå. Giv evt lidt stegt kyling til.
Grødris til risotto?
Til en rigtig klassisk risotto skal der bruges risottoris – af typen arborio eller carnaroli. Eller skal der?
Faktisk kan du sagtens bruge helt almindelig grødris, som du normalt bruger til risengrød.
Grødris har en kort, rund form og et højt indhold af stivelse, hvilket er en vigtig faktor for at opnå den cremede konsistens, som risotto er kendt for. Teksturen bliver måske en anelse blødere med risotto af grødris. Men i forhold til hvor meget du faktisk kan spare på at købe grødris i stedet for de dyrere risottoris, så er det klart værd at overveje til en budgetvenlig risotto.
Her er et par andre versioner af risotto
Champignonrisotto