Aftensmad

Svenske kødboller med mos og rysteribs

Svenske kødboller med mos2

Tag en tur i IKEA og få en gang svenske kødboller med mos. Eller lav dem selv! De er bedre og så ved du præcist hvad der er i dem.

Disse kødboller er lavet en hakket kalv/flæsk. Du kan også bruge hakket oksekød eller en blanding. Og så har jeg leget lidt med mosen. I stedet for at lave en “ren” kartoffelmos har jeg blandet kartoflerne med en pose rodfrugtblanding med pastinakker, persillerødder, gulerødder og rødbeder. Det er rødbederne, der giver den flotte farve. Hvis de afskrækker medspiserne, så udelad blot rødbederne, så har du en fin “almindelig” farvet mos.

Svenske kødboller med mos og rysteribs

  • 500 g hakket kalv/flæsk
  • 1 finthakket løg
  • 1 æg
  • 1 spsk hvedemel
  • 1/2 tsk stødt allehånde
  • 1/2 tsk stødt koriander
  • Salt og friskkvernet peber
  • Fedtstoft til stegning, eks, flydende margarine eller olie

Mos

  • 500 g kartofler
  • 700 g blandede rodfrugter
  • Ca. 3 tsk salt
  • Evt. 1/2 dl mælk
  • Evt. 1 spsk smør

Sauce

  • 2 dl koldt vand
  • 1 boullionterning
  • 1-2 spsk Worchester sauce eller HP sauce
  • 250 ml madlavningsfløde
  • 1 spsk ribsgele
  • Salt og peber
  • Sovsekulør

Til servering

Svenske kødboller med mos og rysteribs

Sådan gør du

Kødboller og sauce

  1. Bland alle ingredienserne til kødbollerne.
  2. Lav små kødboller med en teske.
  3. Varm en stor pande op med fedtstof og steg kødbollerne 5-6 minutter i alt. Ryst panden jævnligt, så kødbollerne bliver brune hele vejen rundt. Skær en kødbolle over for at tjekke de er gennemstegte.
  4. Tag kødbollerne op og læg dem på en tallerken.
  5. Hæld vand på panden og kog det op. Skrab bunden, så de gode sager fra kødbollerne løsner sig.
  6. Tilsæt boullionterning, ribsgele, Worchester- eller HP sauce og madlavningsfløde. Kog 1-2 minutter og smag til med salt og peber.
  7. Tilsæt et par dråber madkulør til sovsen har en passende farve.

Mos

  1. Skræl kartofler og rodfrugter.
  2. Skær kartofler i kvarte (eller mindre stykker) og rodfrugterne i små stykker.
  3. Kom dem i en gryde med vand og kog dem i 10 minutter. Kog evt kartofler og rodfrugter i hver siden gryde.
  4. Hæld vandet fra og damp dem så tørre som muligt.
  5. Mos det hele godt, brug gerne en el-mixer. Tilsæt mælk efter behag (rodfrugterne gør at mosen bliver mere lind, så det er ikke sikkert det er nødvendigt med mere væske).
  6. Smag til med smør, salt og hvid peber.
  7. Server kødboller med mos, sauce og rysteribs.
Tip! Kog rodfrugterne for sig. Når de er dampet tørre, blendes de med en stavblender og blandes derefter i kartoffelmosen. Så undgår du klumper.
Svenske kødboller