Chevre chaud – gratineret gedeost på salat
En chevre chaud (varm gedeost) er en klassiker i det franske køkken. Retten består ofte af gedeost på brød, der gratineres og lægges på en bund af salat vendt i vinaigrette. Nogle gange serveres den med sprøde bacontern, nogle gange drysset med valnødder og nogle gange overhældt med sød honning.
I min version af chevre chaud er der masser af tilbehør, så jeg får en fyldig salat, der kan serveres til frokost eller som en let aftensmad. Her er både grillede peberfrugter, avocado, bacon og valnødder. Og det allerbedste prik over i’et er min helt uovertrufne hjemmelavede figenmarmelade, der står helt forrygende godt til den gratinerede gedeost. Har du ikke mod på at lave figenmarmelade selv, kan den købes færdig. Du kan også bytte den ud med lidt flydende honning – eller bare undvære, hvis du ikke er til det søde indslag.
Med alt dette tilbehør, bliver det en fyldig og mættende salat. Du kan sagtens skrue ned for ambitionsniveauet og blot vende salat med lidt vinaigrette og så lægge de gratinerede brød ovenpå. Så har du en nem forret.
Chevre chaud - gratineret gedeost på bund af salat
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 1 flute, skåret i 12 skiver
- 2 ruller gedeost, skåret i 12 skiver
- 1 rød peberfrugt
- 2 avocado
- 1 pakke bacon i tern
- 16 halve valnødder
- 1 bakke blandet salat
- 12 tsk figenmarmelade (kan erstattes af flydende honning)
- 1 portion vinaigrette eller balsamicoglace
- Evt rosmarinkviste til pynt
Sådan gør du
- Tænd ovnen på grillfunktionen. Del peberfrugten i 2 og grill den til den er helt sort på overfladen. Læg den i en plastikpose eller en skål med låg og lad den køle af. Nu kan du nemt trække det sorte skind af. Skær kødet i strimler.
- Steg bacon sprødt på en pande eller i mikroovnen. Læg det på et stykke køkkenrulle til afdrypning.
- Skyl salaten, skær avocado i skiver og ryst vinaigretten sammen.
- Skru ned for ovnen til ca 225 grader. Læg brødskiverne på en bageplade med bagepapir og stil den i ovnen til brødet er ristet sprødt og let gyldent. Hold øje med det, så det ikke får for meget.
- Vend brødskiverne om og læg gedeosten på. Stil pladen tilbage i ovnen og bag til osten er let smeltet og let gylden.
Anretning
- Fordel salatbladene på 4 tallerkener. Fordel herover avocado, strimler af grillet peberfrugt, sprøde bacontern og valnøddekerner.
- Læg 3 skiver brød med gratineret gedeost på hver tallerken. Læg 1 tsk figenmarmelade på hvert stykke og pynt evt med en rosmarinkvist.
- Dryp med vinaigrette eller balsamico som afslutning.