Knuste kartofler
Opskrift på knuste kartofler
Ultimative scorekartofler! Jeg siger det bare. Dem her vil hverken du eller dine gæster kunne stå for.
De kan forberedes i god tid, så de er det ideelle tilbehør til en god middag.
Har du lidt andefedt, er det superlækkert at bruge. Ellers brug en god oliven- eller kokosolie, alt efter hvad du har og bedst kan lide.
Jeg har ikke skrevet mængder på, da appetit og formål kan være forskelligt. Men regn med ihvertfald 250 g kartofler pr person, da kartofler svinder en del ved ovnbagning. Og de smager så sindssygt godt, at du ihvertfald ikke må gå ned på kartofler. Har du en rest, kan de fint trylles om til brasekartofler eller biksemad dagen efter.
De skal have ret lang tid i ovnen – ca 40 minutter – for at blive rigtig godt sprøde. Men da de passer sig selv, kan du jo snildt lave noget andet imens.
Knuste kartofler
- Skrællede kartofler
- Salt
- Andefedt, kokosolie eller olivenolie
- Krydderurter efter smag, f.eks. rosmarin, timian eller oregano
Sådan gør du
- Skær de skrællede kartofler i mindre stykker. Typisk vil jeg dele en almindelig størrelse kartoffel i 2. Jo mere flade – jo mere sprødhed!
- Kog kartofler i letsaltet vand i 5 minutter.
- Hæld vandet fra og damp dem tørre. Hertil kan laves i forvejen.
- Tænd ovnen på 225 grader.
- Fordel kartofler på en bageplade med bagepapir. Giv dem et godt tryk, så de knuses let – jo mere overflade, jo mere sprødhed. Men de skal stadig hænge sammen, det skal ikke være smulder.
- Dryp godt med olie/andefedt og drys med salt samt krydderurt efter smag.
- Bag midt i ovnen i ca. 40 minutter. Vend gerne i dem undervejs, så de alle bliver sprøde og lækre hele vejen rundt.
TIP! Drys med friskrevet parmesanost inden kartoflerne kommer i ovnen. Det giver ekstra smag.