Go Back
+ servings
Rustikke langtidshævede boller
Udskriv
5 fra 2 stemmer

Langtidshævede boller

Rustikke langtidshævede boller med havregryn. Lav dejen om aftenen og bag friske boller om morgenen. Supernem opskrift, der aldrig slår fejl!
Ret: Boller
Keyword: boller med havregryn, brunchboller, grove boller, koldthævede, koldthævet morgenbrød, langtidshævede, Nemme boller
Antal: 14 stk

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 7 dl koldt vand
  • 2 tsk groft salt
  • 1 spsk honning
  • 200 g havregryn kan erstattes af groft mel efter eget valg
  • 600 g hvedemel

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt og honning.
  • Kom havregrynene i og tilsæt det meste af melet.
  • Dejen skal være meget våd og konsistensen skal være sådan at du kan røre dejen med en træske.
  • Dæk skålen med film, låg eller et klæde. Stil skålen koldt - i køleskab eller udenfor - i minimum 6 timer.
  • Tag skålen ud af køleskabet og lad den gerne stå på køkkenbordet et par timer.
  • Tænd ovnen på 250 grader. Stil en bageplade ind i ovnen.
  • Nu kan du gøre 2 forskellige ting:
  • Hæld mel ud på bordet, vælt dejen derudpå og form hurtigt og let en slange. Du skal IKKE ælte. Skær med en kniv slangen i 14 stykker og læg stykkerne på et bagepapir. Der må gerne følge mel med, det giver et fint rustikt udtryk.
  • Hæld lunken vand i en skål og dyp hænderne deri. Tag en klat dej med våde hænder og placer den på bagepapiret. Fortsæt til du har 14 boller. Denne metode giver klistrede hænder i stedet for et klistret bord. Er god hvis du vil pynte med lidt topping, da det hænger nemmest fast, når der ikke er mel på. Drys evt med lidt havregryn, solsikke- eller græskarkerner efter smag og behag.
  • Træk bagepapiret med boller over på den varme bageplade.
  • Sæt pladen på næst-nederste rille og bag bollerne i 15-18 minutter. Bagetiden afhænger af din ovns bageevne. Bollerne skal være lysebrune. Du kan evt vende bollerne om og give dem lidt ekstra bagetid med bunden opad.