Go Back

Grove burgerboller

Gode burgerboller med sesam. Gode til alle former for burgere.
Ret: Aftensmad, Tilbehør
Keyword: Boller, brød, burger, grove boller, sandwichboller
Antal: 8 stk

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 3 dl mælk
  • 35 g smør Kan erstattes af 1/2 dl flydende margarine
  • 150 g fuldkornshvedemel
  • 400 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 æg til pensling
  • sesam til drys

Sådan gør du

  • Smelt smørret/lun den flydende margarine sammen med ca. 1 dl mælk. Dette gøres meget nemt i mikroovnen, ellers brug en lille gryde.
    Tilsæt de resterende 2 dl mælk, så det hele bliver håndvarmt. (Det sidste mælk køler den varme smør/mælkeblanding ned til rette temperatur. Er blandingen ikke ret varm inden det sidste mælk kommer i, så må du lune det lidt mere.)
  • Smuldr gæren ned i en stor skål. 
    Rør det blødt med saltet.
  • Tilsæt smør/mælkeblandingen og opløs gæren deri.
  • Tilsæt først fuldkornsmel og derefter hvedemel. Hold gerne igen med melet. Hellere bruge en smule for lidt mel end for meget. De forskellige meltyper/kvaliteter suger ikke samme mængde væske.
    Sørg for at dejen er blød og nem at ælte.
  • Ælt dejen grundigt i minimum 5 minutter. Brug gerne en røremaskine.
  • Stil dejen til hævning i en time et lunt sted med plastikfilm eller et fugtigt klæde over.
  • Del dejen i 8 lige store dele. Form 8 flot runde boller.
  • Pisk ægget sammen i en dyb tallerken.
    Hæld sesam i en anden dyb tallerken.
  • Dyp nu først en bolle i æg og dernæst i sesam.
  • Læg bollerne tildækket på en bageplade med bagepapir og lad efterhæve i ca. 20 minutter.
  • Tænd imens ovnen på 225 grader.
  • Bag bollerne i ca. 20 minutter til de er pænt lysebrune.
  • Lad bollerne køle lidt af inden du flækker dem og fylder dem med dine yndlingsburgerfyld.