Go Back
+ servings
Farserede porrer
Udskriv
Endnu ingen stemmer

Farserede porrer

Farserede porrer er klassisk dansk mad, som alle kan lide. Serveret med sovs og kartofler, som mormor gjorde det sammen med smørdampede grønsager.
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 2 porrer
  • 500 g hakket svinekød eller kalv/flæsk
  • 1,5 tsk salt
  • 1 æg
  • 1 finthakket løg eller 1 finthakket porre
  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vand kan erstattes af mælk eller danskvand
  • peber
  • rasp
  • evt smør på spraydåse

Sovs

  • 2 spsk flydende margarine eller smør
  • 3 spsk mel
  • 4 dl porrevand
  • 1 bouillonterning, grønsag eller hønse
  • 2 tsk ribsgele kan evt erstattes af sukker
  • salt og peber
  • kulør

Tilbehør

  • kogte kartofler
  • smørdampede grønsager efter smag eller en fyldig salat
  • ribsgele og asier efter smag og behag

Sådan gør du

  • Skær rodenden af porrerne og fjern de yderste blade. Skyl porrerne rigtig godt. Vær især opmærksom på stedet, hvor det hvide går over i det grønne, der kan godt sidde noget jord.
  • Del porrerne i 8 lige store stykker. Kog dem i letsaltet vand i 8 minutter.
  • Tag porrerne op med en hulske og læg dem på køkkenrulle, så de kan dryppe godt af. Gem vandet!

Fars

  • Rør kødet grundigt med salt. Brug gerne en håndmixer med kødkroge og rør saltet grundigt ind i kødet.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen rasp og rør farsen godt sammen.

Farsering og stegning

  • Hæld rasp op i en dyb tallerken.
  • Del farsen i 8 lige store dele - jeg bruger en kniv og skærer 2 kryds i farsen mens den ligger i skålen. Så er det nemt at tage 1 portion op ad gangen.
    Farserede porrer
  • Tag 1 portion fars og form det til en lille pølse, der er lidt længere end porrestykket.
  • Lav en lille fordybning i "pølsen" og læg porrestykket derpå. Saml farsen omkring porren.
  • Tril de farserede porrer i rasp og læg dem på en bageplade med bagepapir.
    Farserede porrer
  • Spray evt med lidt smør på dåse.
  • Stil bagepladen midt i ovnen og bag de farserede porrer i 35-40 minutter til de er gyldne.

Sovs

  • Smelt smørret/den flydende margarine i en gryde.
  • Tilsæt mel og pisk det godt sammen.
  • Tilføj porrevand lidt efter lidt med grundig piskning mellem hver tilsætning. Det er nemmest at lave en sovs uden klumper, hvis porrevandet stadig er lidt varmt. Du skal bruge ca. 4 dl, men det er individuelt hvor tyk/tynd man vil have sovsen.
  • Smelt en bouillonterning i sovsen og tilsæt ribsgele. Pisk godt igennem
  • Tilsæt et par dråber kulør. Start med blot et par dråber, som du pisker godt ind i sovsen. Tilføj lidt mere, hvis der skal mere farve på. Men sovsen skal ikke blive sort.
  • Smag til med salt og peber. Måske skal der lidt mere ribsgele i. (En lille smule balsamico kan nogle gange give en god smag til en brun sovs.) En sjat fløde giver også en god smag.
  • Server de farserede porrer med kogte kartofler, brun sovs og grønsager og/eller en fyldig salat. Giv gerne ribsgele og asier til også.