Aftensmad, Frokost, Morgenmad og brød, Suppe

Langtidshævet speltbrød

Langtidshævet speltbrød

Denne opskrift er en universal-opskrift på langtidshævet brød. Det tager ikke mere end max 10 minutter inkl. oprydning at røre dejen sammen, så det er bagt utallige gange hjemme hos os.

Skift meltyperne ud med 1000 g hvedemel + 200 g grahamsmel og/eller havregryn. Eller bland müsli i sammen med grofthakkede nødder. Der er et utal af variationsmuligheder.

Jeg bager som oftest ét stort brød og fryser halvdelen. Men dejen kan holde sig i køleskabet i op til en uge. Det er derfor muligt kun at bruge en smule hver dag til boller, så der er friskbagt brød over flere dage.

Holdbarheden er rigtig god. Efter et par dage er det superlækkert at riste brødet. Det får en skøn, sprød overflade og en dejlig sej krumme.

Smagen er god og vi bruger brødet til morgenmad med ost og marmelade, til madpakkesandwich eller som tilbehør til suppe eller andet aftensmad.

Langtidshævet speltbrød

  • 25 g gær
  • 4 tsk groft salt
  • 1 liter koldt vand
  • 1 tsk lyst rørsukker (eller honning eller alm. sukker)
  • 600 g speltmel
  • 600 g hvedemel
  • Olivenolie

 

Sådan gør du

  1. Opløs gæren i saltet. Tilføj vand og rør til gæren er helt opløst.
  2. Tilsæt sukker og mel og rør det hele godt sammen til en klistret masse, evt. med håndmixer med dejkroge.
  3. Dæk skålen med plastfilm og sæt i køleskabet mindst 6 timer.
  4. Tænd ovnen på 225 grader.
  5. Smør en bradepande (ca. 27 x 37 cm) grundigt med olivenolie.
  6. Hæld dejen over i formen og stil den i ovnen på nederste ribbe.
  7. Bages i 40 minutter til overfladen er gyldenbrun og sprød.
  8. Tag brødet ud af formen og giv det evt. 5-10 på en bageplade med bunden opad, så denne også bliver sprød.
  9. Når brødet er kølet af, skæres det i 2 dele på langs. Derefter skæres brødet i skiver på tværs.

Tip: Drys med groft salt og rosmarin eller sesamfrø eller bland skivede oliven i dejen, hvis det skal bruges til madbrød.

Speltbrød