Forret

Rørt tartar

Rørt tartar

Opskrift på rørt tartar – en lækkerbidsken til forret eller som en dejlig frokostret.

Tartar kan enten laves helt klassisk med en rå æggeblomme, revet peberrod og kapers serveret ved siden af. En rørt tartar er – som navnet siger – en tartar, hvor alt tilbehøret er rørt sammen med kødet.

Rørt tartar er serveret med en lækker, hjemmelavet estragonmayonnaise samt sprøde croutoner. Crouton’erne kan enten købes færdige, laves blot som ristet flutes eller du kan lave sprøde croutoner med smag.

Rørt tartar

Opskrift på rørt tartar. Server som en lækker forret med sprøde croutoner og estragonmayonnaise på lidt salat.
Antal 4 personer
Kategori: Forret
Søgeord: estragonmajonæse, estragonmayo, estragonmayonnaise, Gæstemad, nem forret, Nytårsmenu, nytårsmiddag, rørt tartar, tartar

Ingredienser

  • 400 g frisk tartarkød
  • 1 spsk kapers
  • 1 spsk cornichoner, hakkede
  • 1 lille finthakket rødløg
  • 4 tsk worchestershiresauce
  • 1/2 spsk citronsaft
  • 1/2 dl olivenolie
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • salt og peber
  • evt revet peberrod

Croutoner

  • brød
  • olivenolie
  • salt
  • tørret rosmarin

Estragonmayonnaise

  • 4 spsk frisk estragon
  • 1/2 tsk salt
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • 2 tsk sennep
  • 1 dl olivenolie

Til servering

  • salatblade
  • evt lidt balsamicoglace

Sådan gør du

Rørt tartar

  • Rør alle ingredienserne til tartaren sammen. Smag til så den er som du kan lide den.
  • NB! Rør så lidt som muligt i kødet. Strukturen er pænest, når det ikke er rørt ret meget.
  • Stil tartaren i køleskab til den skal bruges.

Croutoner

  • Tænd ovnen på grillfunktion
  • Skær brødet i tynde skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir
  • Pensl med olivenolie og drys med salt og rosmarin
  • Sæt pladen øverst i ovnen og give croutonerne ca. 5 minutter. Hold øje med dem! Tilberedningstiden afhænger af ovn og brødtype.
  • Når de har fået farve vendes de og gives ganske kort tid på den anden side.
  • Tag pladen ud og lad croutonerne afkøle.

Estragonmayonnaise

  • Kom skyllede estragonblade, salt, æggeblommer, eddike og sennep i en blender. (Du kan også bruge et høj glas og en stavblender). Alt efter blenderen, kan du evt hakke estragonen lidt først. Kør til en homogen masse.
  • Tilsæt nu olien i en tynd stråle mens blenderen kører. Kan du ikke hælde olien i mens blenderen kører, tilsætter du bare lidt ad gangen mens blenderen er stoppet.
  • Smag mayonnaisen til og kom den herefter i et rent glas.

Servering

  • Del tartaren i 4 dele. Anret den på 4 tallerkener. Brug gerne en ring eller en bøfformer, hvis du vil have en pæn afrundet form.
  • Anret salatblade rundt om tartaren og dryp med estragonmayonnaise. Dryp evt også med lidt balsamicoglace.
Rørt tartar
Opskrift på rørt tartar. Server som en lækker forret med sprøde croutoner og estragonmayonnaise på lidt salat.

Da jeg første gang serverede tartar for familien – som dengang inkluderede 3 børn i alderen 7, 9 og 15 – var de meget nervøse for om smagen af råt kød ville være for dominerende og om teksturen af det rå kød ville føles mærkeligt i munden. Men de var alle 3 friske på at smage – og nu elsker de tartar! Og de jubler når jeg siger det er på menuen til en gæstemiddag eller på vores nytårsmenu.

Tartar er nemlig en rigtig god gæsteforret. Den tager ikke lang tid at lave og præsenterer sig superfint på tallerkenen. Du skal dog blot være opmærksom på, at tartar skal være superfrisk! Du kan ikke lave den dagen før, men højst et par timer forinden. Køb enten kødet færdighakket hos slagteren eller hak det selv af oksemørbrad. Hakker du det selv, kan du selv bestemme om det skal være finthakket eller have lidt mere struktur.