Morgenmad og brød

Müsli

Müsli

Denne müsli- eller granola – er er superlækker og helt uden sukker. De fleste ingredienser ristes inden de blandes, hvilket giver en dejlig rund og lækker smag. Og så er enhver form for tilsat sukker faktisk overflødig. De tørrede tranebær tilfører så rigeligt den nødvendige sødme. Og selvtranebærrene kan undværes, hvis du helt vil undgå nogen form for sukker.

Sædvanligvis laver jeg en kæmpe portion ad gangen – når jeg nu alligevel er i gang. Jeg opbevarer müslien i store plastbøtter et mørkt og køligt sted. Det får nu sjældent lov at stå i mere end 3-4 uger før hele portionen er spist op.

Du kan putte lige præcis de nødder og kerner i du har lyst til og som findes i dit skab. Denne blanding er min standard, den kan jeg så variere lidt alt efter hvad jeg finder i skabene. Nogle gange tilsætter jeg også en smule købt müsli for variationens skyld. Min absolutte yndlings er Axa Berries, som indeholder et minimum af sukker, men med skønne tørrede bær. Når jeg bruger denne blanding, undlader jeg helt at komme ekstra havregryn i min müsli. Du kan også tilføje grove cornflakes, fibersund eller lignende.

Havregrynene rister i ovnen

Sukkerfri müsli

  • 1 kg havregryn (Jeg bruger helst grovvalsede.)
  • 1 pose mandler à 400 g
  • 1 pose solsikkekerner à 400 gr
  • 1 pose kokosmel (revet kokos) à 200 gr
  • 2 dl hørfrø
  • 1 dl sesam
  • 1 dl chiafrø
  • 1 pose tørrede tranebær à 200 gr

Sådan gør du

  1. Hæld havregrynene i en bradepande beklædt med bagepapir. Stil pladen i en 200 grader varm ovn.
  2. Start med at give havregrynene 20 minutter. Nu skulle de gerne begynde at blive brune.
  3. Løft i hjørnerne på bagepapiret og brug en ske el. lign. til at glatte ud med – sådan vender du havregrynene.
  4. Nu giver du dem 10 minutter mere og gentager. Siden 5 minutter osv.
  5. Efterhånden som de begynder at blive brune, skal de have kortere tid i ovnen. Så hold øje med dem!
  6. Imens havregrynene hygger sig i ovnen, varmer du en pande op på middel varme. Rist mandlerne 8-10 minutter.
  7. Lad dem køle af på et spækbræt, hvorefter du hakker dem groft.
  8. Hold nu solsikkekernerne på panden og rist. Vend godt i dem. De indeholder olie og bliver hurtigt ristede.
  9. Til sidst rister du kokosmelet. Det skal ikke have særlig høj varme og skal vendes tit.
  10. Når havregrynene er kommet ud af ovnen, hælder du alle ingredienserne oveni. Vent dog med tranebærrene til granolaen er kølet godt af.
  11. Når det hele er kølet af, blandes det godt og hældes på glas/i bøtter.
  12. Spis granolaen med mælk, på skyr, som toppings på smoothies eller is. Uhm!

TIP! Du kan lave en glutenfri version ved at undlade havregrynene. De mange kerner giver masser af mæthed.