Suppe

Oksekødssuppe

Oksekødssuppe

Klassisk oksekødssuppe kogt på spidsbryst.

Har du et spidsbryst, kan du lave en 2-i-1 og få 2 dejlige middage med ét stykke kød. Kødet bruges til spidsbryst i peberrodssauce og suppen, som kødet koger i, bruges til en helt klassisk oksekødssuppe.

Oksekødssuppen kan du spise som forret eller servere som en selvstændig ret. I mormors og farmors dage ville suppen blive serveret som forret, stegen til hovedret og så med en portion is til dessert. En helt klassisk suppe-steg-is middag, som blev serveret til rigtig mange familiefester.

Oksekødssuppe

Oksekødssuppe kogt på spidsbryst. Fyldt med kød- og melboller, suppeurter og suppepasta.
Antal 4 personer
Kategori: Suppe
Søgeord: farmormad, klassisk, mormormad

Ingredienser

  • 2 liter suppe fra kogning af spidsbryst
  • 3 skrællede gulerødder i tern
  • 2 rensede porrer i tynde ringe
  • 200 g suppepasta
  • Eller 1/2 – 1 pose frosne suppeurter.
  • Kød- og melboller
  • Brød til servering

Sådan gør du

  • Kom suppe fra kogning af spidsbryst i en gryde. Er suppen kold, kan du fjerne overskydende fedt inden opvarmning. Er suppen varm, kan du fjerne de fedtperler, der flyder ovenpå suppen.
  • Bring suppen i kog. Er der ikke nok suppe, kan du tilføje 1 liter kogende vand plus 2 okseboullionterninger.
  • Skræl gulerødder og selleri. Skær dem i grove stykker og kom dem i gryden.
  • Rens porrerne grundigt. Det gør du bedst ved at kassere de yderste 2 lag. Skær top og bund fra. Skær to snit gennem det grønne i toppen, så du har ligesom en “vifte”. Nu kan du nemmere skylle porren fri for sand og snavs. Husk at holde porren nedad mens du skyller, så snavset skylles væk. Skær porren i 3-4 stykker og kom dem i gryden.
  • Tilsæt gulerødder i tern, skivede porrer og suppepasta. Kog i 10 minutter.
  • Tilsæt kød- og melboller og varm dem igennem et par minutter. Suppen må ikke koge efter melbollerne er kommet i!
  • Smag til med salt og peber – kom evt 1-2 boullionterninger i, hvis du synes der mangler smag.

Hjemme hos os elsker vi suppe. Og en klar suppe som denne oksekødssuppe kalder vi “farmorsuppe” for vi har fået den SÅ mange gange hos farmor og farfar. Men i modsætning til farmor, skummer jeg så meget fedt af som muligt ligesom vi spiser suppen til aftensmad. Med ekstra meget fyld i form af kød- og melboller, suppeurter og suppepasta sammen med godt brød, udgør oksekødssuppen en glimrende middag i sig selv.

Tips til oksekødssuppe

  • Suppen her er kogt på spidsbryst. Du kan sagtens koge oksekødssuppe på en anden type oksekød og gerne nogle med ben, der giver ekstra smag.
  • Har du ikke suppe nok fra kogning af kødet, kan du snyde lidt og tilføje vand og boullionterninger. 1 terning pr 1/2 liter vand. Og ja! Det er helt ok at snyde lidt en gang imellem 🙂
  • Som suppepasta bruger jeg nogle små “perler” af pasta, der passer glimrende i suppe. De skal koge 10 minutter på trods af den lille størrelse. Du kan også få små suppehorn, der ikke skal koge mere end 3-4 minutter. Hold øje med kogetiden på din pasta, så de ikke bliver helt udkogte.
  • Du kan evt. lave dine egne kødboller af enten hakket kylling eller kalv/flæsk. Se hvordan i opskriften på broccolisuppe.