Morgenmad og brød

Langtidshævede kerneboller

Langtidshævede kerneboller

Opskrift på langtidshævede kerneboller med rugmel og masser af kerner

Langtidshævede boller er noget af det bedste og nemmeste, der findes, hvis du er glad for nybagte boller til morgenmaden. Dejen røres sammen på 10 minutter om aftenen, står og hygger sig på køkkenbordet om natten, bages på 20 minutter om morgenen og så er der friskbagte boller! Nemmere kan det simpelthen ikke være.

Prøv også disse langtidshævede boller med havregryn – de er gode for dem, der er kerneforskrækkede.

Langtidhævede kerneboller

Opskrift på langtidshævede kerneboller med rugmel og masser af kerner. Rugmelet kan udskiftes til en anden grov meltype eller blot til almindeligt hvedemel.
Antal 14 stk
Kategori: Boller, Morgenmad
Søgeord: Boller, brunch, kerneboller, koldthævede, langtidshævede, rugboller

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 7 dl koldt vand
  • 2 tsk salt
  • 1 spsk flydende honning sirup kan også bruges
  • 100 g rugmel eller anden grov meltype
  • 600 g hvedemel
  • 2,5 dl blandede kerner – f.eks. solsikkefrø, hørfrø, græskarkerner, sesamfrø tilsæt evt også hakkede nødder
  • 2 dl blandede kerner til drys – ca.

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i det kolde vand
  • Tilsæt salt, honning, kerner og rugmel og bland godt sammen
  • Tilsæt hvedemelet og rør godt med en træske, med dejkrogene på en elmixer eller i en røremaskine. Dejen skal ikke æltes, blot røres sammen.
  • Dæk skålen med plastfilm og stil den på køkkenbordet i min. 6 timer.
  • Opvarm ovnen til 225 grader almindelig varme. Stil en bageplade ind i ovnen.
  • Kom kernerne i en dyb tallerken eller en skål med lave kanter.
  • Læg et stykke bagepapir på bordet.
  • Gør hænderne våde og tag en lille håndfuld dej op med hænderne. Dyp dejen i kerneblandingen og læg dejen på bagepapiret med kernerne opad. Fortsæt til du har lavet 14 boller, gør hænderne let våde mellem hver bolle.
    Langtidshævede kerneboller
  • Lav så stor afstand som muligt mellem bollerne, alternativt laver du 2 bageplader og bager dem hver for sig.
  • List bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade og bag bollerne i ca. 17 minutter. Bagetiden afhænger af ovnen og størrelsen på bollerne.
    Langtidshævede kerneboller

Tips til langtidshævede kerneboller

  • Brug den type kerner, du kan lide og som findes i skuffen. Bland en masse forskellige eller nøjes med 1-2 salgs. Du kan også tilføje lidt grofthakkede nødder, hvis du har lyst til det.
  • Dejen her hæver på køkkenbordet natten over. Dejen kan også hæve koldt i køleskab eller udenfor om vinteren. I så fald tager gerne dejen ud (eller ind) et par timer før bagning, så den kan hæve lidt i varmen.
  • Opskriften indeholder rugmel. Det giver lidt fiber og en rigtig dejlig smag. Har du ikke rugmel, kan du udskifte med en anden type grovmel, f.eks. grahamsmel eller havregryn. Bruger du havregryn, skal du øge mængden til 200 gram. Rugmel suger en del væske og har stort set ingen hæveevne, så jeg vil ikke anbefale at øge mængden heraf udover de 100 gram, der er anvendt i opskriften.
  • Du kan også helt udelade den grove meltype og udelukkende bruge hvedemel. I så fald skal du bruge 800 gram hvedemel i alt.
  • Dejen er våd og klistret. Konsistensen er lidt som en tyk havregrød. Det er faktisk meningen. Du bruger hænderne, som du for hver bolle, dypper i en skål med vand. Så klistrer dejen ikke til hænderne.
  • Dejen kan holde sig i køleskab i op til 6 dage. Du kan derfor lave en stor portion og blot bage det antal boller, du har brug for. På den måde kan du have friskbagte boller hver morgen.
Langtidshævede kerneboller
Langtidshævede kerneboller- opskrift på de bedste og nemmeste boller