Aftensmad

Grønsagsgratin

Grønsagsgratin

En grønsagsgratin er glimrende til at få ryddet ud i grønsagsskuffen. Den er fyldt med helt almindelige, gode grønsager og du kan vælge lige præcis den blanding, der passer dig og din grønsagsskuffe.

Basis i min grønsagsgratin er altid kartofler, gulerødder og spidskål fordi jeg stort set altid har det i mit basislager. Rød og grøn peberfrugt giver – udover god smag – også en flot farve, så mindst én farve er også med. Alternativer kan være bønner – både haricot verts og edamammebønner – porrer, pastinak/persillerod, broccoli, blomkål.

Har du en rest fra dagen før eller en grønsagsblanding på frost, kan du nemt trylle dem om til en lækker grønsagsgratin. Andre rester såsom stegt kylling, hamburgerryg eller pølser kan også få nyt liv i en grønsagsgratin. Den nemme version kan også være et bruge en pakke skinketern eller en pakke pålægshamburgerryg og skære den i tern.

Normalt når jeg laver gratin, f.eks. blomkålsgratin er det med piskede æggehvider og en opbagning med smør, mel og æggeblommer. I denne version piskes æggene blot sammen med yoghurt og lidt mel, hvilket gør det til en supernem opskrift på gratin.

Rester af gratin er lækre kolde i madpakken dagen efter, evt. på et stykke rugbrød eller blot med lidt ekstra gnavegrønt til.

Grønsagsgratin

Skøn gratin med masser af grønsager og æg. Lav den vegetarisk eller tilsæt skinke, en rest hamburgerryg eller kylling efter smag og behag. Du kan bruge friske grønsager eller rester.
Antal 4 personer
Kategori: Aftensmad
Søgeord: gratin, gratinerede grønsager, hamburgerryg, Restemad, sundere mad

Ingredienser

  • 4 kartofler (3-400 g)
  • 1 stort løg
  • 2 gulerødder (150 g)
  • 300 g hvid- eller spidskål
  • 1 rød peber
  • 1 grøn peber
  • lidt olie til stegning
  • 1 tsk paprika
  • salt og peber
  • 175 g skinketern, hamburgerryg, stegt kylling eller pølser (kan udelades)

Æggemasse

  • 3 æg
  • 2 dl yoghurt naturel kan erstattes med creme fraiche
  • 1 spsk olivenolie
  • 2,5 spsk mel
  • 1 bundt persille
  • salt og peber
  • 100 g revet ost

Sådan gør du

  • Skræl kartofler og gulerødder. Skær dem i tern.
  • Pil løget og hak det fint.
  • Snit kålen fint.
  • Skyl peberfrugter og skær dem i tern.
  • Opvarm lidt olie på en stor pande, en wok eller en stor gryde.
  • Kom løgene i og steg til de er blanke.
  • Tilsæt kartofler og gulerødder og steg et par minutter mere under omrøring.
  • Tilsæt kål og peberfrugt.
  • Tilsæt paprika, salt og peber. Vend det hele godt sammen.
  • Læg låg på og lad det stege ved svag varme i 10 minutter.
  • Tænd ovnen på 175 grader almindelig varme.
  • Pisk æg med yoghurt og olie.
  • Tilsæt mel, salt og peber og pisk godt sammen.
  • Skyl og hak persillen og kom den i æggemassen.
  • Vend evt. skinke el. lign. i grønsagerne og kom det hele i et ildfast fad.
    Grønsagsgratin
  • Fordel æggemassen over grønsagerne. Drys med revet ost.
    Grønsagsgratin
  • Stil fadet i midten af ovnen og bag gratinen i ca. 35 minutter ved 175 grader.
    Grønsagsgratin
Grønsagsgratin
Skøn gratin med masser af grønsager og æg. Lav den vegetarisk eller tilsæt skinke, hamburgerryg eller stegt kylling.